Mi az a BPA mentes

Mi az a BPA mentes? Így vess véget az önmérgezésnek!

A „mi az a BPA mentes” kérdésre a gyakorlatias válasz az, hogy a különféle hormonális zavarok, allergiák, a prosztatarák és a mellrák kockázatát csökkentő, tudatos fogyasztói választás az ételtárolók, műanyag edények, kulacsok és palackok terén.

Ha olyan változatokat választasz ezekből a termékekből, amelyek nem tartalmaznak BPA-t, azzal máris rengeteget tettél azért, hogy megőrizd a saját magad és szeretteid egészségét. De lássuk, miért is van ez így!

Mi az a BPA mentes választás, amihez ragaszkodnod kellene?

A BPA a biszfenol A rövidítése. Egy ipari vegyi anyag, amelyet az 1950-es évek óta használnak bizonyos műanyagok és gyanták előállításához.

A BPA megtalálható a polikarbonát-műanyagokban és az epoxigyantákban. A polikarbonát-műanyagokat gyakran használják élelmiszerek és italok tárolására szolgáló edényekben, palackokban és kulacsokban, de más fogyasztási cikkekben is felhasználhatók.

Az epoxigyantákat fémtermékek, például konzervdobozok, kupakok, vízvezetékek belső felületének bevonására használják. De egyes fogászati segédanyagok is tartalmazhatnak BPA-t.

De mi az a BPA mentes választás által jelentett előny, amiért széles ívben kerülnöd kellene az ilyen termékeket?

A válasz az, hogy a BPA beszivároghat az ételekbe és az italokba a BPA-val készült tartályokból. Ez már a magzatra, csecsemőre, gyermekre nézve is komoly aggodalomra adhat okot a lehetséges egészségügyi hatásai miatt.

Talán még ennél is ijesztőbb az, hogy a gyermekek viselkedését is befolyásolhatja. További kutatások szerint kapcsolat áll fenn a BPA és a megnövekedett vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek között.

A szervezetbe kerülő BPA befolyásolhatja a gyermekek viselkedését is.

Hogyan jut be a szervezetedbe a veszélyes BPA?

A BPA-val való „önmérgezés” fő forrása a táplálkozás.

A BPA-val készülő étel- és italtartályok, edények gyártásakor nem minden BPA köt meg vegyileg stabilan a termékben. Ez sajnos lehetővé teszi, hogy a BPA egy része kiszabaduljon és összekeveredjen a tartály tartalmával, amint étel vagy ital kerül bele.

Ha BPA mentes életet szeretnél, választhatod akár azt is, hogy mindent magad készítesz, és csak frisset eszel-iszol, ugyanis:

  • már egy 2010-ben végzett vizsgálat azt találta, hogy a vizelet BPA-szintje 66%-kal csökkent három nap után, amikor a résztvevők kerülték a csomagolt élelmiszereket;
  • egy másik, hasonló vizsgálatban a résztvevők keresztül naponta egy adag friss vagy konzervlevest ettek – a vizeletben mért BPA-szint ez esetben is jelentősen magasabb volt azoknál, akik a konzervlevest fogyasztották;
  • a WHO jelentése szerint a szoptatott csecsemők BPA-szintje akár nyolcszor alacsonyabb volt, mint a BPA-tartalmú palackokból származó, folyékony tápszerrel táplált csecsemőké.

Ilyen és ehhez hasonló vizsgálatok – lényegében: egyszerű összehasonlító mérések – alapján az tehát ma már elfogadott tény, hogy a BPA bejut az emberi szervezetbe, és a “mi az a BPA mentes” kérdés gyakorlati problémává vált.

Minden élelmiszert frissen beszerezni és elkészíteni, sőt utána azonnal elfogyasztani persze lehetetlen. De még ez esetben is szükséges lenne, hogy mindig legyen Nálad – és adott esetben a gyerekednél – ivóvíz, amihez BPA mentes kulacs vagy palack kell.

Önmérgezés BPA-val?

Egyáltalán: nem túlzás és riogatás, hogy „önmérgezésről” beszélünk? Te döntsd el!

De ehhez érdemes elolvasnod azt, hogy miként fejti ki hatását a szervezetedben a BPA.

A BPA az ösztrogén hormon szerkezetét és működését utánozza. Ez nem más, mint az első számú női nemi hormon, aminek túlsúlya a nők esetében is káros. A hormonok arányának felborulása, mely esetén az ösztrogén kerül túlsúlyba, nőgyógyászati betegségeket okoz.

Nemtől függetlenül érvényes azonban, hogy az ösztrogénhez hasonló alakja miatt a BPA az ösztrogénreceptorokhoz kötődhet, és befolyásolhatja a testi folyamatokat, például a növekedést, a sejtek javítását, a magzati fejlődést, az energiaszintet és a szaporodást.

Ezenkívül a BPA más hormonreceptorokkal, például a pajzsmirigy receptoraival is kölcsönhatásba léphet, így megváltoztathatja azok működését.

Mivel a szervezeted érzékeny a hormonszintek változásaira, hiszen ezek irányítják, a BPA ösztrogént utánzó képessége negatív hatással van az egészségedre.

Mi az a BPA mentes opció által biztosított előny, amire figyelned kell, ha gyereket szeretnél?

A BPA a termékenységet is negatívan befolyásolja. Erre a saját magad vonatkozásában is érdemes figyelned, még akkor is, ha most még/már nem gondolkodsz a gyerekvállaláson, mert – finoman fogalmazva – nem a tökéletes egészséget jelenti, ha a szervezetnek ez a funkciója nincs rendben. De a jövőre gondolva a gyereked hormonháztartása kapcsán is fontos lehet ez a szempont.

  Íme néhány adat:

  • a gyakori vetélésekkel küzdő nők vérében körülbelül háromszor annyi BPA volt, mint a sikeres terhességet kihordott nőkében;
  • termékenységi kezeléseken részt vevő nők körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a magasabb BPA-szintű nőknél arányosan alacsonyabb a petesejttermelés, és akár kétszer kisebb eséllyel estek teherbe;
  • az in vitro megtermékenyítésen (IVF) átesett párok körében a legmagasabb BPA-szintű férfiaknál 30-46%-kal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy rosszabb minőségű spermiumok termelődnek;
  • a magasabb BPA-szinttel mért férfiaknál 3-4-szer nagyobb valószínűséggel volt alacsony a spermiumkoncentráció és a spermiumszám.

Megdöbbentő, de igaz: a kínai BPA-gyártó vállalatoknál dolgozó férfiak 4,5-szer több merevedési nehézségről és kevesebb általános szexuális elégedettségről számoltak be, mint más férfiak.

A BPA a szívbetegséghez és 2-es típusú cukorbetegséghez is kapcsolódik + növelheti az elhízás kockázatát

Csak hogy teljes legyen a cseppet sem impozáns összkép, amely a „mi az a BPA mentes, és miért kellene ezt választanom?” kérdésre válaszol:

  • egy vizsgálat szerint az elhízott nők BPA-szintje 47%-kal magasabb, mint normál testsúlyú társaiké;
  • számos tanulmány arról is beszámol, hogy a legmagasabb BPA-szintű emberek 50-85%-kal nagyobb valószínűséggel elhízottak, és 59%-kal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek nagy derékkörfogattal, ami a szív- és érrendszeri betegségek megbízható előhírnöke;
  • 135%-kal is nagyobb a magas vérnyomás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kockázata a magas BPA-szintű embereknél.

Mindezek után tehát nem is az a kérdés, hogy érdemes-e figyelned erre az alattomos veszélyforrásra, a BPA-ra, hanem hogy miként cserélheted le leggyorsabban az önmérgező hatású edényeidet, tartályaidat és palackjaidat az egészségesebb változatra!

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük