BPA mentes palack

BPA mentes palack – a méregtelen életed része

A BPA mentes palack apróságnak tűnhet, de éppúgy az egészséges életed része, mint a gyakori vízfogyasztás vagy a friss és természetes táplálkozás, amit a BPA mentes műanyag termékek elősegítenek.

Lássuk, miért kell a BPA mentes palack (adott esetben BPA mentes gyerek kulacs) Neked és családodnak!

A BPA mentes palack megvéd a biszfenol A nevű, mindennapi méregtől

A BPA a biszfenol A rövidítése. A BPA egy ipari vegyi anyag, amelyet az 1960-as évek óta használnak bizonyos műanyagok és gyanták előállításához. Konkrétabban a BPA a polikarbonát műanyagokban és az epoxigyanták összetételében található meg.

De mi ezzel a probléma? A polikarbonát műanyagokat gyakran használják élelmiszerek és italok tárolására szolgáló edényekben, vizes palackokban és kulacsokban. Az epoxigyantákat leginkább a fémtermékek – például konzervdobozok, kupakok – belső felületének bevonására alkalmazzák.

Mármost a BPA beszivároghat az élelmiszerekbe és az italokba a BPA-val készült tartályokból. A BPA-nak való kitettség a magzatok, a csecsemők és a gyermekek agyára, viselkedésére és a fiúk prosztatájára károsan hat, ugyanígy a felnőttek egészségét is negatívan befolyásolja.

A BPA mentes palack beszerzése mellett mit kell még tenned, hogy csökkentsd az önmérgezés kockázatát?

Téged is aggaszt a BPA és a többi vegyszer, ami a mindennapjainkban körülvesz? A következő lépésekkel csökkentheted a kitettségedet:

 • Keress és válassz mindig BPA mentes termékeket! Manapság egyre több BPA mentes termék, BPA mentes ételtároló, BPA mentes műanyag edény kerül a piacra.
 • Nézd meg a címkét! Ha egy termék nincs megfelelően felcímkézve, akkor tudnod kell, hogy a 3-as vagy 7-es újrahasznosítási kóddal jelölt műanyag BPA-t tartalmazhat. Ez alapján válassz!
 • Kevesebb konzervet, több friss ételt fogyassz. Már csak azért is, mert a legtöbb konzervdoboz BPA tartalmú gyantával van kibélelve.
 • Kerüld a hőt! A polikarbonát műanyagokat tartalmazó edényeket, tartályokat ne tedd mikrohullámú sütőbe vagy mosogatógépbe, mert a műanyag idővel lebomolhat, és a BPA könnyebben bejuthat az élelmiszerekbe. De még jobb persze, ha nem is használsz ilyen termékeket.
 • Mindig keresd meg, és használd az egészséges alternatívákat! Ez a legfontosabb tipp. A forró ételekhez és folyadékokhoz műanyag edények helyett használhatsz üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél edényeket. Tudnod kell, hogy kaphatók BPA mentes ételtárolók és BPA mentes műanyag edények is, amelyeket a BPA mentes palack mellett szintén érdemes az életed részévé tenned.

Gyerekeknek kötelező!

Ez az egészséges alternatíva minden felelősen gondolkodó felnőtt számára – aki a vásárlói döntést meghozza – kötelességszerűen választandó.

A csecsemők és a kisgyermekek esetében kimutatták, hogy a palackok és a poharak mosásakor, a forró vízben történő sterilizálásakor, sőt melegítésekor is BPA oldódik ki a műanyagból.

Ez hatalmas gond. A Yale School of Medicine 2008-as vizsgálata összefüggést talált a BPA és az agy memóriával, hangulattal és tanulással kapcsolatos sejtjeinek működési zavarai között. A BPA fogyasztása és az elhízás között is összefüggést találtak. Nem utolsósorban összefüggés van a BPA és a rák, a pajzsmirigy működési zavarai, a reprodukciós problémák és a figyelemzavarok között.

A BPA mentes palack környezeti előnyei

Tudatos vásárlóként nyilván a környezetvédelmi szempont sem mindegy számodra.

Mivel a BPA mentes palack újrahasznosítható műanyagból készül, és több százszor is újratölthető friss vízzel, mielőtt új palack vásárlását javasolnák, ezzel a döntéssel eleget tehetsz ennek a fontos szempontnak is.

Ha a BPA mentes palack használata mellett döntesz, akkor nem kell többé számtalan flakon vizet vásárolnod, és azt a bosszúságot se kockáztatod, hogy nem találsz a közelben szelektív szemetest, ahová eldobhatnád a kiürült műanyag palackot – hiszen nyilván nem fogod csak úgy elhajítani.

Nagyon fontos, hogy a BPA mentes palack gyártása során kevesebb fosszilis tüzelőanyag és méreganyag kerül a légkörbe a gyártási folyamat során, így kisebb szénlábnyomot hagysz magad után.

A BPA mentes palack használatával kiküszöbölöd az egyik fő forrást, amely hozzájárul a szervezet magasabb BPA-szintjéhez, és ezáltal az olyan, súlyos egészségügyi problémákhoz, mint az alábbiak, amelyekkel a biszfenol A-t (BPA) összefüggésbe hozták:

 • Rossz fogak
 • Impotencia
 • Szívbetegség (elsősorban nőknél)
 • Depresszió
 • 2-es típusú cukorbetegség
 • Memóriazavar
 • Tanulási zavarok (gyermekeknél)
 • Asztma
 • Mellrák

Nyilván nincs szó arról, hogy a BPA mentes palack használata egy csapásra megoldana minden ilyen problémát. De az tény, hogy stabil része egy minél kevesebb mérgező vegyszer által körülvett, egészségesebb és környezetbarát életvitelnek.

Miért ne zárnánk ki az életünkből legalább azokat a betegségforrásokat, környezeti kockázatokat, amelyekre ma már van egészségesebb, modern alternatíva?

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük