BPA mentes műanyag

BPA mentes műanyag – egészséges választás a vegyszermentes élethez

A BPA mentes műanyag választása egy olyan döntés, amit az egészséged érdekében hozol meg. A vegyészek egykor el voltak ragadtatva a BPA előnyeitől, mert ez az ő gyártási szempontjaik szerint hasznos volt. De egészen más az, ahogyan a vegyész vagy egy hagyományos gyártó nézi ezt a kérdést, és megint más a lehetőségek szerint vegyszermentes, egészséges életmód szempontja.

bpa mentes muanyag

BPA társai: BPS és BPF

A BPA (biszfenol A) egy olyan vegyi anyag, amelyet számos kereskedelmi termékhez, többek között élelmiszertartályokhoz – pl. kulacsokhoz, műanyag edényekhez, cumisüvegekhez és ételtárolókhoz –, valamint higiéniai termékekhez adnak hozzá. Emellett a BPA-t epoxigyanták előállításához is használják, amelyeket a konzervdobozok belső bélésére kenik, hogy megakadályozzák a fém korrodálódását (rozsdásodását) és törését.

A biszfenol A-t jó régen, még az 1890-es években fedezték fel, de a vegyészek csak az 1950-es években jöttek rá, hogy más vegyületekkel keverve erős és rugalmas műanyagokat lehet belőle előállítani.

El is kezdték a helyettesítését, kiváltását más, mesterséges vegyületekkel, de sajnos ezek sem vittek sokkal közelebb a valódi megoldáshoz. Sok BPA-mentesként hirdetett termékben a BPA-t csupán biszfenol-S (BPS) vagy biszfenol-F (BPF) anyaggal helyettesítették.

A gond az, hogy BPS és a BPF még kis koncentrációban is a BPA-hoz hasonló módon zavarhatja a sejtek működését. Így a BPA-mentes palackok, ételtárolók nem jelentenek megnyugtató megoldást a problémára. A 3 és 7-es újrahasznosítási számmal vagy a PC betűkkel jelölt műanyag tárgyak valószínűleg tartalmaznak BPA-t, BPS-t vagy BPF-et. Ezek kerülendők!

bpa mentes muanyag ujrahasznositott

A BPA mentes műanyag használatának tétje: az önmérgezés elkerülése

A BPA-expozíció, vagyis a tested BPA vegyszer kitettségének fő forrása a táplálkozás.

A BPA-tartályok gyártásakor ugyanis nem minden BPA köt bele vegyileg stabilan a termékbe. Ez lehetővé teszi, hogy a vegyület egy része kiszabaduljon és összekeveredjen a tartály tartalmával, amint étel vagy folyadék kerül bele.

Már egy 10 évvel ezelőtti tanulmány (Élelmiszercsomagolás és biszfenol A és dietilhexil-ftalát expozíció: egy étrendi beavatkozás eredményei, 2011) azt találta, hogy a vizelet BPA-szintje 66%-kal csökkent három nap után, ha a résztvevők kerülték a csomagolt élelmiszereket, amelyek a BPA-szintért felelősek lehetnek.

Egy másik vizsgálatban a résztvevők egy része öt napon keresztül naponta egy adag friss, a másik része pedig konzervlevest evett. A vizelet BPA-szintje 1221%-kal magasabb volt azoknál, akik a konzervlevest fogyasztották!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbá arról számolt be, hogy a szoptatott csecsemők BPA-szintje akár nyolcszor alacsonyabb volt, mint a BPA-tartalmú cumisüvegből származó folyékony tápszerrel táplált csecsemőké.

A BPA és más vegyszerek masszív jelenlétével életminőségünk jelentősen csökken. A mindennapi ételünkhöz-italunkhoz és a csomagolásához, a tárolóihoz és palackjainkhoz vegyi anyagok némelyike a férfiaknál alacsonyabb tesztoszteronszintet, nőknél megnövekedett meddőséget, valamint mindkét nemnél olyan nemkívánatos pszichológiai hatásokat eredményezett, mint a depresszió és a fokozott szorongás.

bpa mentes muanyag depresszio
A BPA jelenléte a szervezetben nemkívánatos pszichológiai hatásokat eredményezhet.

Nem a műanyag a hibás, hanem a BPA! Avagy a BPA mentes műanyag előnyei

Sohasem szabad a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni. Jelen esetben az egészséges, lehetőleg vegyszermentes élet iránti vágyunknál fogva lemondani a megfelelően gyártott, BPA mentes műanyag előnyeiről, hiszen:

  • megfizethetetlen és a természetes erőforrásokat pazarló megoldás lenne az újrahasznosítható műanyag helyett mindent természetes, illetve természetközelibb anyagokba csomagolnánk (faanyagok, különféle fémek stb.);
  • a fém vagy a fa súlya egyaránt sokkal nagyobb a műanyagénál, ezért szó szerint „megnehezítenék” az életet, az üveg pedig törékeny, így még balesetveszélyes is lehet, ha például arra gondolunk, hogy az uzsonnára vitt ételt ilyesmiben szállítsuk;
  • a műanyag tartós, olcsó, könnyű és veszélytelen, egyszóval érdemes továbbra is ezt választani, de mindez persze csak a BPA mentes műanyag esetében érvényes!

Minket, akik a minél természetesebb és egészséges életmódra vágyunk, a tartóssági és a biztonsági szempont, sőt a csomagolás vagy a tároló újrahasznosíthatósága is érdekel. Ezért is van az, hogy nem akarunk – és nem is szükséges – egészében lemondani a műanyagról.

bpa mentes muanyag ujrahasznositas

A szervezeted, egészséged szempontjából biztonságos, BPA mentes műanyag éppúgy áldás lehet, mint ahogyan a BPA-s „átok”. Azt mondják, hogy a vásárló a pénzével szavaz: a környezete és az egészsége védelme terén is. Egyedül a vásárlói, illetve a fogyasztói tudatosságunkon múlik az, hogy a modern idők előnyeiből úgy részesüljünk, hogy egyben minimalizáljuk a hátrányokat!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük