BPA mentes műanyag edények

Szabadulj meg a BPA méreganyagtól!

A BPA mentes műanyag edények segítségével elkerülheted a biszfenol A vegyület káros hatásait, miközben a saját magad és a szeretteid gazdaságos és egészséges táplálkozásáról is gondoskodsz.

bpa mentes eteltarolo 3
BPA mentes műanyag edények az egészségért

A BPA mentes műanyag edények korszaka

Mielőtt arról beszélnénk, hogy miért is hasznosak a BPA mentes műanyag edények, és minek köszönhetően jött el ezek korszaka, először azt kell megnézzük, hogy mi is a biszfenol A (BPA).

A biszfenolok egy olyan vegyszercsoport, amelyet a 60-as évek óta használnak műanyagok, epoxigyanták és más, mindennaposan használt termékek gyártásához. A biszfenol A-t (BPA), a mintegy 40 vegyi anyagból álló csoport leghírhedtebb tagját eredetileg az 1930-as években vizsgálták gyógyszerészeti felhasználásra, szintetikus ösztrogénként, vagyis hormonpótlóként!

Ebből is rájöhetünk, hogy aligha lehet hasznos, ha ellenőrizetlenül a szervezetbe kerül ez az anyag, amely a női hormont utánozza hatásaiban.

A biszfenol ma már mindenben benne van, és mindenhonnan körülvesz: élelmiszer- és italdoboz-bélésekben, élelmiszercsomagolásban, DVD-k és CD-k összetételében, orvosi berendezésekben, gyerekjátékok és autóalkatrészek formájában, vizes palackok és egyes fogászati tömítőanyagok alakjában.

Összefoglalva: a BPA az olcsó műanyag legfőbb építőelemének tekinthető, és jelenleg az egyik leggyakrabban használt ipari vegyi anyag.

Nem is akarjuk lefokozni ezt a vegyületet. Könnyebbé, kényelmesebbé teszi az életünket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ennünk-innunk is kellene! Épp ezért jött el napjaink egészségtudat beállítódásával együtt a BPA mentes műanyag edények korszaka.

Miért okozhat egészségügyi problémákat a BPA, ha nem BPA mentes műanyag edények vannak a konyhádban?

Szuper kérdés. A legegyszerűbb válasz az, hogy a biszfenol A egy úgynevezett endokrin-diszruptor, vagyis egy olyan anyag, amely összezavarja az egészséges hormonháztartást, ami a tested életműködéseit, anyagcseréjét szabályozza. Konkrétabban: a BPA az ösztrogént utánozza a szervezetedben, ezért káros egészségügyi hatásokat okozhat.

Milyen mértékű ez a probléma? A BPA-t a szennyezett élelmiszerrel és vízzel veszi fel a test – vagyis a nem BPA mentes műanyag edények, palackok és kulacsok stb. használatával –, és a 6 évnél idősebb amerikai lakosság több mint 90%-ának a szervezetében mutatták ki a jelenlétét.

Azért hivatkozunk Amerikára, mert a tengerentúlon végeztek átfogóbb vizsgálatot a kérdésben; de a helyzet valószínűleg a világ többi országában sem fest sokkal jobban.

bpa mentes kutatasok

Mit mond a tudomány?

A fontosabb, mérföldkőnek számító tudományos vizsgálatok, amelyek a BPA mentes műanyag edények használatát szorgalmazzák:

  • Egy 2007-es, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal és egyetemi kutatók által közösen végzett vizsgálat megállapította, hogy a BPA-expozíció (a biszfenol A-nak való kitettség) hatással van a férfiak reproduktív rendszerére, agyára és anyagcsere-folyamataira.
  • Ami a nőket és a BPA veszélyeit illeti, japán kutatók 2005-ben lehetséges kapcsolatot találtak a magas BPA-szint és a visszatérő, spontán vetélések között.
  • A Washingtoni Állami Egyetem kutatói 25 év különbséggel két vizsgálatot is végeztek, amely kapcsolatot talált a BPA, illetve a BPS – a BPA széles körben elterjedt helyettesítője – és a genetikai károsodás között laboratóriumi egerekben.

Mennyire általános a probléma?

Sajnos a biszfenolok esetében nagyon gyakori problémáról van szó:

  • A BPA-t az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) által vizsgált szinte valamennyi ember vizeletében, valamint egyes nők magzatvizében és anyatejében is kimutatták.
  • Egy 2015-ös tanulmány, amelynek társszerzői Amerikai Környezetvédelmi Hivatal és egyetemi szakértők voltak, egy felmérés során a szoptató nők mintegy 90%-ának anyatejében talált BPA-t.

De talán felesleges is tovább sorolni az adatokat, mert akárhogy is nézzük, ugyanaz a végkövetkeztetés vonható le: meg kell szabadulnod a BPA méreganyagtól – lehetőleg anélkül, hogy feladnád a könnyű, kényelmes és olcsó műanyag előnyeit.

Mégis vannak előnyei a műanyagnak?

Érdemes a műanyag előnyeiről is szót ejtenünk, hogy miben segítheti mindennapjaidat:

  • mivel az üveg és a fém nehezebb, mint a műanyag, illetve az üveg törékeny is, a napi harapnivaló, friss víz magaddal cipelését csaknem ellehetetlenítik;
  • az üveg törékeny, ezért veszélyes lehet, minimum rendetlenséget okozhat a konyhádban;
  • a műanyag legfőbb előnyei között a tartóssága és az alacsony költségei is említendők.

Összegezve az elmondottakat, a BPA mentes műanyag olcsóbb, mint más gyakori tárolóanyagok, például az üveg és a fém. Simán lecserélhető, és még a környezeti hatás miatt sem kell lelkifurdalást érezned, hiszen újrahasznosul.

bpa mentes ujrahasznositas

Ha tartósági, biztonsági szempont is érdekel – a gyermekedre is gondolva! –, akkor érdemes figyelembe venned, hogy a BPA mentes műanyag kiemelkedően tartós. Így még a konyhai mosogató kagylóba is hajíthatod, és nem kell azon aggódnod, hogy eltörik, vagy kicsorbul.

A lényeg csak az, hogy a műanyag biztonságos legyen a szervezeted, egészséged szempontjából is, amit a biszfenol A vegyület kiiktatása garantálni tud.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük