BPA mentes kulacs

BPA mentes kulacs: ki se tedd nélküle a lábad a házból!

A BPA mentes kulacs vagy a BPA mentes palack az a hasznos és trendi kellék az egészséges életvitelhez, aminek feltétlenül ott a helye a Te hátizsákodban vagy táskádban is, hiszen – bocsi a szójátékért! – manapság a csapból is az folyik, hogy több vizet kell innod.

És ez igaz is, de ha az általad fogyasztott vízbe a mérgező BPA is beleoldódik a kulacsból, akkor öngólt lőttél.

A BPA mentes kulacs komoly veszélyektől véd meg

Soha nem volt még melegebb nyár a Földön, mint a legutóbbi – szinte évről évre érvényes ez a hír. Nem is kérdés, hogy mindig legyen Nálad víz. És ugyanilyen fontos, hogy a gyereked ivóvize is folyamatosan kéznél legyen.

Egyrészt azért, hogy az egészséges folyadékbevitelt részesítse előnyben a szénsavas üdítőkkel szemben, másrészt azért is, mert különben hozzászokik ahhoz, hogy folyamatosan szomjas, és szinte észre se veszi, hogy a szervezete hiányt szenved – miközben (ami a felnőttekre és Rád személyesen is érvényes) a közérzete és teljesítménye zuhanórepülésbe kezd.

De miért kell ehhez BPA mentes kulacs?

És mik azok a vegyi veszélyek, amiket említettem? A válaszhoz előbb azt kell megnéznünk röviden, hogy mi is az a BPA.

Elsősorban azt kell tudnod róla, hogy az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyi anyag világszerte. Egy színtelen, szilárd anyag, amely szerves oldószerekben oldódik, de vízben kevésbé. Csakhogy nem egyáltalán!

Több mint fél évszázada, az 50-es évek vége óta használják az iparban a biszfenol A-t, aminek a rövidítése a BPA.

A BPA műanyagból CD-ket, DVD-ket, sportfelszerelést és más árucikkeket készítenek. Mindez oké, mert ezeket nem fogyasztjuk el, nem kerülnek a szervezetünkbe. A nagyobb baj az, hogy a vizes palackok és kulacsok, az edények és a különféle ételtárolók „kibélelésére” is használják a BPA-t.

Egyre több kutatás hozza összefüggésbe a biszfenol A-t nagyon súlyos egészségügyi problémával, például bizonyos rákos megbetegedések nagyobb kockázatával, a csökkent termékenységgel, a cukorbetegséggel és a születési rendellenességekkel.

A BPA mentes kulacs, palack kiiktatja ezeket a problémákat. Ezeket a BPA-fogyasztás kockázata nélkül lehet használni.

Ahogy az elmúlt évtizedben egyre több tudományos bizonyíték gyűlt össze a veszélyes biszfenol A ellen, a tudatos fogyasztók is egyre több vállalatra gyakoroltak nyomást, hogy távolítsák el a BPA-t a termékeikből.

Ehhez a trendhez Neked is érdemes csatlakozni. Nem véletlen, hogy az egészség- és „szépségmániás”, napsütötte California államban a biszfenol A használatát teljesen betiltották.

Kaliforniában a BPA használatát teljesen betiltották.

A BPA mentes kulacs és a biszfenol A-t tartalmazó vizespalack közti különbség

Miből jöhetsz rá, hogy BPA mentes kulacs van a kezedben? Jó kérdés, és előrebocsátom: a dolog egy kicsit ravasz.

Még azok a tudatos fogyasztók se mindig tudják kiszűrni a BPA-t tartalmazó termékeket, akik kimondottan figyelnek erre az egészségügyi szempontra, hacsak nem kimondottan a BPA mentes palack az, amit a vásárláskor keresnek.

Nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy egy vizes palack vagy a kulacs tartalmaz-e BPA-t – anélkül, hogy a laborban megvizsgálnánk. De van néhány jel, ami jelezheti a jelenlétét. Mégpedig azok a kis háromszögek a termék talpán vagy a hátán, amik három nyílból állnak, és egy-egy számjegy díszeleg a közepükön, alattuk meg valamilyen betűkombináció látható.

A 7-es szám és a PC (polikarbonát) betűk a legtöbbször azt jelzik, hogy a termék BPA-t tartalmaz. Nem mindig, de a legtöbb polikarbonátból készült termék biszfenol A-t tartalmaz, és ezért kerülendő.

Használata kiiktat egy mindennapi mérget az életedből!

Mi a tanulság az eddig elmondottakból? A BPA mentes kulacs és/vagy a BPA mentes palack szuperhasznos termékek, amelyek ma már nagy választékban elérhetők. Ha nem is olyan széles körben, mint a BPA tartalmúak, de a vásárlói tudatosság olyan mértékben nőtt, hogy az igényesebb vállalatok átálltak a BPA mentes palack és a BPA mentes kulacs gyártására – vagy legalábbis elindultak a cél felé, hogy ezekre a termékekre specializálódjanak.

Ezt a „divatot” érdemes követned, mert nem puszta hóbort. Az orvosok, egészségügyi szakértők egybehangzóan azt tanácsolják, hogy tudatosan válasszunk olyan használati tárgyakat, amelyek természetes alapanyagokból készültek, BPA mentes összetevőkből állnak.

Ha „vízügyben” már rendben vagy, még pár bónusz tipp a BPA mentes életért:

  • ne tárold, ne melegítsd ételed-italod polikarbonát (PC) edényekben – használj helyettük rozsdamentes acél, kerámia, üveg vagy zománcozott edényeket, mert a BPA mentes ételtároló, BPA mentes műanyag edények is segítenek abban, hogy hosszú távon egészséges maradj;
  • csekkold le a „körbe nyíl” háromszög alakú jelzést a csomagolásokon, és jegyezd fel a telefonodba: a 01, 02, 04, 05, 06 kódszámmal jelölt műanyagok nem jelentenek veszélyt, de a 03-as PVC és a 07-es kódszámú műanyagok általában tartalmaznak BPA-t, úgyhogy ezeket a termékeket iktasd ki;
  • lehetőleg kerüld a konzervet, az előre csomagoltat, a mesterségeset az élelmiszerek, italok terén, és fogyassz helyettük minél több romlandót, vagyis szezonális zöldséget-gyümölcsöt és friss alapanyagokból elkészített ételeket, amiket persze nem kell együltödben felfalni, ha kéznél vannak a fentebb említett BPA mentes ételtárolók, BPA mentes műanyag edények.

Ne feledd: vásárlóként a pénzeddel „szavazol”! A mai világban Neked kell nyitott szemmel tájékozódnod, és döntened arról, mit vásárolsz, hogy egészséges maradj.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük