BPA mentes gyerek kulacs

BPA mentes gyerek kulacs – a bőséges folyadékbevitelért

A BPA mentes gyerek kulacs a legjobb módja egyrészt annak, hogy rávedd a gyerekedet a bőséges vízivásra, másrészt pedig annak is, hogy megóvd szervezetét a mérgező BPA hatásától, amelyet egyébként számos műanyagtermékkel kockáztatsz.

bpa mentes gyerek kulacs tornazik

A BPA mentes gyerek kulacs mint az egészség (egyik) kulcsa

A nagy dolgok gyakran apróságokon múlnak. A gyermeked egészségénél pedig nincs nagyobb dolog a világon – gondolom, egyetértesz. A BPA mentes gyerek kulacs ehhez képest apróságnak tűnik. De a látszólagos apróság a célod része és összetevője.

A legjobb gyerek kulacs az, amelyik könnyen tisztítható, nem szivárog, és úgy tervezték, hogy még egy kisgyerek is önállóan tudja használni. De mindez még nem elég: legyen BPA mentes, mert a biszfenol A különösen a gyerekekre veszélyes.

A polikarbonát műanyag tartályokban (kulacsok, palackok, ételtárolók, edények stb.) és az alumíniumdobozok belső részében használt biszfenolok összefüggésben állnak az elhízással és a figyelemzavarral, hiperaktivitással. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tartályokból kioldódó, akaratlanul elfogyasztott BPA hormonzavarokat, reproduktív egészségügyi problémákat (terméketlenséget) és cukorbetegséget okoz, illetve: minimum hozzájárul ezek kialakulásához.

Ezek a kockázatok a csecsemők és a gyermekek esetében még nagyobbak, mivel kisebb a szervezetük, és ezért potenciálisan nagyobb a méreganyagok felszívódási aránya, hiszen ugyanannyi kioldott méreg kisebb testbe szívódik fel. Az orvosok egyébként úgy gondolják, hogy mindezek a kockázatok magasabbak azoknál a gyermekeknél is, akik az anyjuk terhessége során méhen belül vannak kitéve a vegyi anyagnak.

bpa mentes csecsemo

Mit tehetsz még a BPA mentes gyerek kulacs használata mellett gyermeked egészségéért?

Néhány egyszerű szabály betartásával minimálisra csökkentheted a gyermeked BPA-nak való kitettségét:

  • Ha lehetséges, ne használj műanyagot, hanem válassz üvegből, porcelánból vagy élelmiszeripari minőségű, rozsdamentes acélból készült tartályokat és palackokat, illetve a cumisüvegek, vizes palackok, poharak, ételtartók biztonságos, BPA mentes változatát.
  • Ne mikrózz műanyag edényben ételeket, leveseket, italokat, mert a hő növeli a kioldódó, a műanyagból az ételbe kerülő vegyi anyagok mennyiségét. Persze itt is érvényes, hogy a BPA mentes termékek használatával elkerülheted ezt a problémát.
  • Kerüld a konzerveket, már csak azért is, mert a BPA számos konzervipari termék epoxigyanta-bélésében megtalálható.
  • Ellenőrizd a műanyag-újrahasznosítási kódot a megvásárolt termékeken. Kerülendők a 3-as (ftalátok), 6-os (sztirol) és 7-es (biszfenolok) újrahasznosítási kóddal ellátott műanyagok. De minden oké, ha a csomagoláson „bioalapú” vagy „zöldáru” felirat van, ami azt jelenti, hogy a termék kukoricából készült, és nem tartalmaz biszfenolokat.
  • Ne használd túl sokáig ugyanazt a műanyag edényt vagy palackot, mert a többszöri mosás is okozhatja, hogy a műanyag edényekből vegyszerek szivárognak ki. A BPA mentes változatok, pl. a BPA mentes gyerek kulacs vagy BPA mentes palack persze ez alól kivételt képez.

Hogyan veheted rá a gyerekedet arra, hogy több vizet igyon?

Ha már sikerült biztosítanod azt, hogy ne mérgezze magát a vízivással, néhány tipp jól jöhet ahhoz is, hogy minél bőségesebb legyen a gyermek folyadékbevitele.

  • Hagyd, hogy gyermeked válassza ki a poharát, kulacsát, mert szívesebben fogja használni azt, amelyik jobban tetszik neki, és amelyiket igazán a sajátjának érzi.
  • Ha pozitív változást szeretnél látni, kezdd azzal, hogy a gyermekedtől mindig csak egy kicsivel többet vársz el, pl. egy picivel több folyadékbevitelt ahhoz képest, amennyit jelenleg iszik, majd fokozatosan növeld az elvárt (ajánlott) mennyiséget, amíg – ha már nagyobbacska – el nem éri a napi kb. 1,5 litert.
  • Minden nap mérd ki gyermeked vizét egy tiszta kancsóba vagy BPA mentes műanyag palackba, hogy lásd, mennyit kellene innia. Ebből öntögess neki, hogy Te is lásd, és ő is lássa, hogy milyen ügyes, adj neki egy kis jutalmat, ha sikerül az egészet meginnia.
  • Töltsd félig a BPA mentes gyerek kulacsot, és mondd azt neki, hogy igya meg az egészet; vagy egy teli kulacsot is adhatsz neki, és arra kérheted, hogy igya meg a felét! ?

Komolyabbra fordítva a szót: a nevelési módszerek közti választást a gyerek temperamentumának, személyiségének is befolyásolnia kell.

Hidd el, cseppet sem túlzás ilyen tudatosan hozzáállni a gyermeked vízfogyasztásához és a szervezete méreganyagoktól való megóvásához, mert mindkettő az egészséges növekedés feltétele.

Fontos megjegyezni, hogy a bőséges folyadékbevitel a gyereked számára nemcsak az elveszített víz pótlása miatt fontos, hanem a növekedéssel járó plusz vízigényének kielégítésére is.

Egyesek persze úgy gondolják, hogy nem kell ezzel törődni, mert a gyerek úgyis inni fog, szólni fog, és vizet kér a suliban vagy az oviban, ha szomjas. Minek külön foglalkozni ezzel?

Sokkal jobb azonban, ha mindig kéznél van a kis, saját BPA mentes gyerek kulacs, BPA mentes palack, és a gyermek szabadon kortyolhat belőle egy jóízűt mintegy „unalmában” is.

unatkozo kisfiu

Szülőként bele kell gondolni abba, hogy – a nemtörődömséget igazoló tévhittel ellentétben – a kifejezett szomjúságérzet eléggé későn jelzi a szervezetben jelentkező folyadékszükségletet, ezért a gyermekeknek rendszeresen kell inniuk – körülbelül hat-nyolc pohárnyi vizet egyenletesen elosztva a nap folyamán.

A mi célunk az, hogy ez így is legyen, és egészségére váljék!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük