BPA mentes ételtároló

BPA mentes ételtároló: miért fontos, hogy csak ilyet használj?

A BPA mentes ételtároló lehetővé teszi, hogy kövesd az orvostudomány atyja, Hippokratész elvét. Azt tanácsolja, hogy „a táplálékod legyen az orvosságod” – amihez persze az is kell, hogy ne váljon méreggé, mielőtt megeszed.

bpa mentes eteltarolo

Konkrétabban: ha azok közé az egészségtudatos fogyasztók közé tartozol, akik igyekeznek frissen és egészségesen enni, akkor olyan ételtárolóra lesz szükséged, amelynek összetételében nincs BPA. A biszfenol A méreganyagként viselkedik. A műanyag palackok és kulacsok, illetve edények anyagából kioldódva a szervezetedbe kerülhet, és betegségforrássá válhat.

A BPA mentes ételtároló jelentősége a mindennapokban

Ha uzsit csomagolsz a gyerekednek, vagy saját magadnak pakolsz be valami egészségeset és otthon olcsóbban elkészíthetőt, mint a városi gyorskaja, akkor ez a téma érdekelni fog.

Az ételtároló dobozok és az ételekkel érintkező edények összetételében csak a 60-as évek óta van BPA, de maga a vegyület régebbi.

Már ez is indokolttá teszi, hogy elgondolkodjunk róla: emberi léptékkel mérhető kora van, mert mesterséges anyag. A BPA-t (biszfenol A) 1891-ben találták fel, és tömör polikarbonát műanyagok előállítására használták. Később számos termékben megjelent, például a konzervek epoxigyantabélésében (a rozsda megelőzésére), piperecikkekben, női higiéniai termékekben, szemüveglencsékben stb.

Mindez rendben is van, amíg a BPA nem érintkezik hosszabb időn át az étellel-itallal. Csakhogy a BPA feltalálása után majdnem 100 évvel később egy másik tudós azt is felfedezte, hogy ez az ösztrogénszerű (a női hormont utánzó) vegyi anyag kiszivároghat a műanyagban tárolt táplálékba vagy (a műanyag kulacsok, palackok esetén) az italainkba.

Íme, hogyan válhat egy szuper egészséges szokás – arra gondolok, hogy otthonról készített harapnivalót vigyél magaddal, és mindig legyen nálad víz, hogy bőségesen biztosítani tudd a folyadékbevitelt – kockázatos veszélyforrássá a tároló miatt!

bpa mentes eteltarolo 2

A BPA mentes ételtároló nélkül vállalt kockázatok

Senki nem állítja, hogy a biszfenol A önmagában minden esetben felelőssé tehető az alább felsorolt problémákért. De azt igen, hogy a kiváltóokaik között szerepel, és ezért jól teszed, ha kiiktatod az életedből.

Miről van szó? A leggyakoribb egészségügyi problémák, amelyeket a BPA okozhat, a mellrák és a reprodukciós (termékenységi és magzatfejlődési) problémák, beleértve a spontán vetélést, a meddőséget és a csecsemők nemi fejlődését. Egyes vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a kislányoknál korai pubertáshoz, fiúknál pedig akár meddőséghez is vezethet.

Hogyan válts BPA mentesre?

Figyelembe véve a BPA egészségügyi hatásait – többek között azt, hogy számos reproduktív és hormonális problémával hozható összefüggésbe –, remek ötlet lesz, ha a BPA használatát a lehető legnagyobb mértékben korlátozod. Az első lépés a jó irányban, ha kidobod az összes BPA-t tartalmazó konyhai edényt. A második pedig az, ha aktívan és tudatosan olyan termékekkel helyettesíted ezeket, amelyek e káros vegyi anyag nélkül készültek.

Csak így tudhatod biztosan, hogy bármit is fogyasztasz Te vagy a gyermeked, az valóban BPA-mentes, így gond nélkül élvezheted a magaddal vitt víz és étel egészségügyi előnyeit!

Mit tehetsz még azért, hogy minél szélesebb ívben elkerüld BPA-t? Íme néhány tipp, ami segíthet:

  • Iktasd ki a csomagolt, tartósított élelmiszereket, mivel a legtöbb konzervdobozba és műanyag edénybe csomagolt kaja tartalmazhat BPA-t. Soha ne válaszd a 3-as, 7-es jelzetű vagy PC feliratú tárolóedényeket.
  • Csak üvegpalackban vásárolj és igyál folyadékokat, vagy szerezz be magadnak és gyerekednek BPA mentes palack, BPA mentes kulacs termékeket.
  • Csak olyan játékokat vásárolj a gyermekeidnek, amelyek BPA-mentes anyagból készültek. Különösen a rágásra vagy szopogatásra szánt fogzási játékoknál figyelj erre a szempontra.
  • Ételt és ételmaradékot csak üvegedényben tárolj és mikrózz, sohase műanyagban – kivéve a BPA mentes ételtároló esetét.
  • Vásárolj otthonra üvegpalackokat, edényeket és -tartályokat, vagy ha nem akarsz szilánkokat söprögetni a konyhacsempéről, akkor könnyű műanyag, de BPA mentes ételtároló edényeket, amelyek nem mérgezőek.

Törekednünk kell a méregmentes életre! Ebben segít a BPA mentes ételtároló

Modern világunkban nem tudjuk teljes mértékben kiiktatni az összes veszélyforrást, amit a vegyi anyagok jelentenek. Ez a fejlődés ára, amit a gyorsaságért és kényelemért mindannyian fizetünk.

A BPA szívbetegséghez, gyenge agyfejlődéshez, magas vérnyomáshoz, prosztataproblémákhoz, illetve hangulati és/vagy viselkedésbeli változásokhoz is vezethet. Még a policisztás ovárium szindrómával (PCOS), a koraszüléssel, az asztmával, a májműködés gondjaival, 2-es típusú cukorbetegséggel, az elhízással és a pajzsmirigyműködés zavaraival is összefüggéseket mutattak ki a kutatók.

A BPA emberekre gyakorolt negatív hatásainak tudatosítása nyomán egyre több termék készül e nélkül a káros vegyi anyag nélkül. De még mindig rengeteg dologban megtalálható, így gyakorlatilag lehetetlen teljesen, 100%-ban BPA-mentes életmódot élni.

bpa muanyag

Tedd meg mégis, ami tehető, és az ételedre-italodra szentül vigyázz, hiszen mindez tested gyógyszere és egészséged forrása, nem mérge kell, hogy legyen! Válaszd mindig a BPA mentes kulacs, BPA mentes palack, általában a BPA mentes műanyag edények és a BPA mentes ételtároló használatát!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük