BPA mentes ásványvíz

BPA mentes ásványvíz – milyen palackból lehet ma egészségesen inni?

A BPA mentes ásványvíz az a természetes ital, ami nem tartalmaz a szervezetre káros biszfenol A vegyületet. Ez a műanyaggyártásban használt vegyi anyag ugyanis a gyártók szempontjából bármennyire is hasznos, egészségügyi kockázatot hordoz, mivel hajlamos kioldódni a csomagolóanyagból, és a szervezetbe hatolva felborítani annak érzékeny egyensúlyát.

bpa mentes asvanyviz

BPA mentes ásványvíz: figyelj a vizedre!

Egy orosz vegyész, bizonyos Alekszander Gyianyin fedezte fel a 19. század végén a BPA-t. Fél évszázadnak se kellett eltelnie ahhoz, hogy ismertté váljon az női hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló élettani hatása, ami persze plusz mesterséges terhelés miatt a hölgyekre nézve is káros, és a férfiaknak is rosszat tesz. Ennek ellenére, az akkor még csekély kutatottságú BPA-t a Bayer cég és a General Electric az 50-es évektől elkezdte alkalmazni a műanyaggyártásban.

Ha a BPA a mindennapi használati tárgyakban (pl. CD-k, DVD-k, sportszerek stb.) benne van, az még nem akkora nagy baj, az ételben-italban azonban kimondottan veszélyes. A mi esetünkben: a palackokban lévő ftalátok beszivároghatnak a vízbe, különösen, ha a palack magas hőmérsékletnek van kitéve vagy hosszabb ideig tárolják.

A kutatók között egyetértés van abban, hogy a BPA-expozíció (emberi kitettség vagy más szóval a kártékony vegyszer fogyasztása) több negatív egészségügyi hatással is összefüggésbe hozható, beleértve a termékenységi problémákat, a gyermeki agy akadályozott fejlődését, a rákot és a szívbetegséget.

BPA mentes ásványvíz fogyasztása: a BPA mentes műanyag palackok és az üvegkulacsok

Ha könnyű és praktikus megoldást szeretnél, amely támogatja a méregtelen életet, akkor BPA mentes műanyag palackot, BPA nélküli kulacsot érdemes beszerezned – de választhatsz valami még természetesebb, rusztikusabb hangulatú megoldást is: a hordozható ökopalackot, ami az ősi aranymetszés élő arányai szerint készül 100%-ban natúr anyagból.

Ezek a BPA mentes ásványvíz ivását lehetővé tevő palackok speciálisan arra lettek kifejlesztve, hogy bárhová magaddal tudd vinni őket, így otthonodtól távol sem kell lemondanod a megszokott vízről vagy arról a természetes ásványvízről, amit már jól ismersz, és szívesen fogyasztasz.

Minden okod megvan rá, hogy minél több vizet igyál, de ez csak akkor lesz hasznodra, ha nem mérgezed magad önkéntelenül a palackból kioldódó vegyi anyagokkal!

bpa mentes asvanyviz okopalack

Mivel Te is egészségtudatos fogyasztó vagy – különben nem böngésznéd éppen ezt az oldalt –, bizonyára tudod, hogy aligha lehet túlbecsülni a folyamatosan magas hidratáltsági szintet. De fogadni mernék, hogy az alábbi PRO vízivás érvek közt még Te is találni fogsz olyat, amiről eddig még nem hallottál. Kipróbáljuk?

A BPA mentes ásványvíz élettani előnyei:

  • tápanyagokat és oxigént szállít a sejtekhez
  • segít gyorsan kiüríteni a baktériumokat a húgyhólyagból
  • segíti az emésztést
  • megelőzi a székrekedést
  • normalizálja a vérnyomást
  • stabilizálja a szívverést
  • hozzájárul az ízületek egészségének megőrzéséhez
  • támogatja a szervek és szövetek védelmét
  • fontos szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában
  • hozzájárul az elektrolit- (nátrium) egyensúly fenntartásához

És mindez olyan egyszerű és csodálatos, mint egy pohár víz!

Mennyi az annyi? Az ajánlott napi BPA mentes ásványvíz mennyiség

A napi négy-hat jó pohárnyi vizet emlegető szabály irányadónak tekinthető egészséges emberek számára. Lehetséges az is, hogy túl sok vizet igyon valaki, ha bizonyos egészségügyi problémákban szenved, például pajzsmirigybetegségben, vese-, máj- vagy szívpanaszoktól, illetve, ha olyan gyógyszert szedünk, amelyek vízvisszatartásra késztetnek, például nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID), opiát alapú fájdalomcsillapítókat és egyes antidepresszánsokat.

Ez azonban ritkaság. Rendszerint alulhidratáltak vagyunk. A mai átlagember szinte ki van száradva, és szomjazza a friss vizet, de sokszor már észre sem veszi ezt, mert hozzászokott az egészségtelen állapothoz.

Még egy egészséges ember vízigénye is változó lehet, különösen, ha izzadással vizet veszít, mert sportol, intenzíven mozog, vagy például mert kint van a friss levegőn, a szabadban egy forró napon. Ha kíváncsi vagy, hogy mennyi vizet kellene inni ilyenkor, csak hallgass a természetes szomjúságérzetedre!

bpa mentes asvanyviz iszik

Nincs különösebb veszélye annak, hogy túl sok vizet fogyasztasz, hiszen a feleslegtől a szervezet könnyedén megszabadul – az ismert, természetes módon –, és ezzel még a toxinokat is gyorsabb távozásra bírja.

Vízzel nem szoktunk koccintani, de ha már itt egyfajta virtuális tósztot mondtunk a cikkünkben, hadd kívánjunk Neked jó egészséget a BPA mentes ásványvíz fogyasztásához!

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük